Lechneres kisfilmek a Kutatók Éjszakáján

Bemutatkozik a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium és a Légifilmtár

Két kisfilmmel csatlakozik idén a Lechner Tudásközpont a november 27-28-án megrendezendő Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. A 2020-as év kihívásaihoz alkalmazkodva ezúttal rövid videókon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők az archív légifelvételek digitalizálásának folyamatát, valamint az űrkutatási céllal létrejött Kozmikus Geodéziai Obszervatórium kutatóinak munkáját. A filmek november 16-tól elérhetőek a Kutatók Éjszakája rendezvény honlapján, illetve a Lechner Tudásközpont Youtube-csatornáján.

Az idei, rendhagyónak mondható év a kutatói életpályát népszerűsítő, Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot is a virtuális térbe terelte. A 2020. november 27-28-án online formában megrendezett eseményre a Lechner Tudásközpont sem a szokásos módon, laborbemutatókkal, előadásokkal és bemutató sétákkal készült, hanem videós formában tette láthatóvá a Bosnyák téri központban működő Légifilmtár és a Penc község határában található Kozmikus Geodéziai Obszervatórium munkáját.

A Lechner Légifilmtára – légi felvételek digitalizálása című rövidfilm elárulja, hogy a Bosnyák téri Légifilmtárban, speciálisan erre a célra létrehozott körülmények között többszázezer, 1959 és 2007 között polgári célra készült légi felvételt őriz. Az értékes gyűjteményben található, repülőgépből készített, hazánk teljes területét lefedő felvételeket a Lechner archivátorai tisztítják és szkennelik, majd az ilyen módon digitalizált képek a fentrol.hu weboldal online légifotó adatbázisában válnak elérhetővé minden érdeklődő számára. A film a mostanra csaknem száznyolcvanezer kockányira duzzadt online légifotó-állomány útját mutatja be a filmtártól a légifelvételező kamerán keresztül egészen a virtuális térig. 

fentrol
Fanyűvés Pusztavám mellett 1986-ban (Fotó: fentrol.hu)

Mit csinál egy obszervatóriumi kutató? Ez is megtudható a Mi történik a Lechner Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumában? című videóból. A Tudásközponton belül működő, csaknem félévszázados múltra visszatekintő Kozmikus Geodéziai Obszervatórium az ország első és mindmáig egyetlen űrkutatási céllal létrehozott intézménye, amely a fény- és elektromágnese szennyezéstől távol, Penc község határában található. Az Obszervatóriumban dolgozó kutatók nem csillagokat, hanem műholdakat figyelnek meg annak érdekében, hogy a geodéziai, földmérési szakma művelői minél gyorsabban és minél pontosabban meg tudják mondani, hogy hol is vannak.

kgo
Kozmikus Geodézia Obszervatórium (Fotó: KGO / Lechner Tudásközpont)

November 16-tól elérhetőek a videók a Lechner Tudásközpont Youtube-csatornáján, a Kutatók Éjszakája honlapján pedig az érdeklődők böngészhetnek a meghirdetett online programok és feltöltött videók között.

Fotók: Lechner Tudásközpont