Megújult a Triplex Confinium

Felújították a hármashatárjelet

Befejeződött a Triplex Confinium, azaz Magyarország, Románia és Szerbia államhatárainak találkozási pontját jelölő hármashatárjel karbantartása. Az érintett országok közötti megállapodás rendelkezése szerint idén Magyarország felelt az ellenőrzésért és karbantartásért, amelyet ünnepélyes keretek között, a három szomszédos ország szakembereinek jelenlétében fejeztek be 2021. július 20-án, Kübekházán. A karbantartást a Lechner Tudásközpont Alaphálózati Államhatárügyi Osztályának munkatársai végezték el.

Megújult a Triplex Confinium, azaz a Magyarország, Románia és Szerbia közös határán álló hármashatárjel. Az obeliszk formájú egyedi határjel három oldalú, felfelé keskenyedő oszlopán az adott államok felé tájolt oldalon az ország címere, valamint a békeszerződés dátuma, 1920. VI. 4. látható. A határjel ellenőrzésére és karbantartására, ünnepélyes keretek között került sor július 20-án Kübekházán, szimbolikus gesztusként és egyben nemzetközi jogi kötelezettségként. A 2007. évi VII. törvénnyel kihirdetett nemzetközi szerződés kimondja, hogy a Triplex Confinium helyének és állapotának ellenőrzését, karbantartását a felek 5 évenként, felváltva biztosítják, az illetékes szervek megállapodását követően. A felújítás 2021-ben a magyar fél feladatai közé tartozott, melynek befejezése a szerb és román szakmai képviselők részvételével zajlott.

triplex_confinium_datumfestes

Az eseményt Varga Norbert, a Lechner Tudásközpont Alaphálózati és Államhatárügyi Osztályának vezetője nyitotta meg köszöntőjével, később Oláh Róbert, a Geodéziai Főosztály vezetője ragadott ecsetet és végezte el az utolsó simításokat, új „színt” adva ezzel a magyar állam címere alatt található „1920. VI. 4.” dátumnak. Goran Golić, a Szerb Köztársaság Geodéziai Hivatalának (RGZ) képviselője és Lucian Neagoe, a Román Határrendőrség topográfusa, szintén újrafestették a nemzeti címereik alatt található feliratot.

A meghívottak között jelen volt a Román Határrendőrség Országos Parancsnoksága, a helyi román határrendészet képviselői, a Szerb Köztársaság Geodéziai Hivatala és a szerb rendőrség helyi képviselői, valamint a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály vezetője és munkatársai is.

Tüzes Gréta