Területrendezési tervek interaktív elérhetősége – indul az E-TÉR

Béta modullal indul ez E-TÉR

Elérhetővé válik a Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer tájékoztató moduljának (E-TÉR Tájékoztató modul Beta) korszerű térképi megjelenítő felülete, melyben elsőként az Országos Területrendezési Terv, a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Terve és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Terve térképi mellékletei tekinthetők meg online felületen.

A Lechner Tudásközpont fejlesztésében megvalósuló Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer (E-TÉR) a térségi tervezéssel kapcsolatba kerülők számára nyújt online segítséget. A három modulból álló rendszer várhatóan 2020-tól válik teljes egészében elérhetővé, azonban a részét képező tájékoztató modul térképes megjelenítő rendszere már most, az e-epites.hu oldalon található Területrendezés menüpont E-TÉR Tájékoztató modul Beta alkalmazás interaktív térképén megmutatja a március 15-től hatályos Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló törvény térképi mellékleteit (a 2018. évi CXXXIX. törvényben rögzített Országos Területrendezési Tervet, a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervét és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervét), melyek a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának szakmai felügyelete mellett kerültek kidolgozásra.

A már elérhető országos, valamint a két kiemelt térség szerkezetét bemutató interaktív térképek a település kereshetőségével, valamint többféle alaptérképpel, a rétegek átlátszóvá tételével és együttes megjelenítési lehetőségével is egyszerűbbé teszik a térségi tervezéssel foglalkozó szakemberek mindennapjait. A területrendezési séma és formátum bevezetése és az elfogadott jogszabályi háttere szintén támogatja a térségi tervezők munkáját, mivel egységes téradat-formátumokkal egyszerűbbé válik az elkészült tervek nyilvános online megjelenítése. Az információs és navigációs lehetőségek mindenki számára megkönnyítik a térképek értelmezését. Az országos, valamint a fővárosi agglomerációs és a balatoni térség szerkezetét bemutató, interaktív elemeket tartalmazó térképeken például a gyorsforgalmi utakra kattintva megjelenik az út száma.

Az E-TÉR rendszer tájékoztató moduljának teljes indulásakor az online felületen a területfejlesztési, területrendezési, a településfejlesztési és településrendezési tervek, valamint a településképi dokumentumok mellett az egyéb szakmai anyagok (például a tervek alátámasztó dokumentumai, jogszabályok és fogalmak) is elérhetőek lesznek. Az E-TÉR használatával időt és energiát takaríthatnak meg egyrészt azok, akik területrendezési, településrendezési és fejlesztési, valamint építészeti tervezési kérdésekben eddig személyesen keresték fel a Lechner Tudásközpontot (mint jogszabályba foglalt kötelespéldány-leadó helyet) vagy a helyi önkormányzatot papír alapú dokumentumokért, másrészt a rendszer azon állampolgárok számára is segítséget nyújt, akik építkezni szándékoznak, vagy a saját környezetüket érintő terveket, előírásokat szeretnék megismerni.  A szükséges információk már néhány kattintással, webes felületen elérhetők. Az E-TÉR kiegészül majd az egyeztető és tervezési modullal, amelyek a térségi tervek elkészítését a kiindulási adatoktól a hatályba lépésig kísérik, és a tervezési, valamint az egyeztetési folyamatot támogatják.

A Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készül. A projektben 4TR rövidítéssel szereplő Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer aktuálisan publikált része kapta az E_TÉR nevet. A projekt célja a hazai építésügyi és térségi tervezési folyamatok széles körű elektronizációja az e-közigazgatás kiszélesítése keretében, a térségi tervezéssel összefüggő folyamatok és a közműtervezés, illetve közműegyeztetés átfutási idejének és költségének csökkentése, a lakosságot és a vállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek minimalizálása, ezáltal a magyar gazdaság versenyképességének növelése. A projekt eredményeként valósul meg többek között a terület- és településrendezéssel, illetve terület- és településfejlesztéssel összefüggő tervezés teljes folyamatának elektronikus támogatása.

Lechner Tudásközpont
Projekt igazgatóság

Fenyővári Bernadett