Terv- és ötletpályázatok elektronikusan

Az e-tervPÁLYA alkalmazást a Lechner Tudásközpont fejleszti

A 21. században, a digitalizáció korában az élet minden területét átszövi az informatika, így nem maradhatnak ki ebből az építészeti és urbanisztikai pályázatok sem. A Lechner Tudásközpont által kifejlesztett e-tervPÁLYA alkalmazás a kiírók, a pályázók és a zsűritagok feladatát egyaránt megkönnyíti.

Az e-tervPÁLYA elnevezésű elektronikus tervpályázat-kezelő alkalmazás létrehozása azt a célt szolgálta, hogy a terv- és ötletpályázatok is beilleszkedjenek az egész építésügyet átfogó digitalizációs folyamatba, ezen belül az Országos Építésügyi Nyilvántartás keretrendszerébe. Emellett fontos szempont volt az is, hogy a pályázatok eredményei általában nagyrészt elvesznek, az első díjas terv jobb esetben megépül, a díjazottakat esetleg publikálják, de annak a rengeteg – végeredményben pénzben is kifejezhető – munkaórának, amit az építészek egy pályázatba fektetnek, nem nagyon van olyan hozadéka, ami hosszabb távon fennmaradna. Egy pályázat több annál, minthogy kiválasszuk a megépítendő tervet, az itt felhalmozódó szellemi tőke nagyobb értéket hordoz ennél. Fontosak a pályázatok építészeti tanulságai is, másrészt egy projekt számára egy terv- vagy ötletpályázat nagy nyilvánosságot biztosít, tehát tulajdonképpen egy kommunikációs eszköznek vagy egy márkaépítési lehetőségnek is tekinthetjük.

A Lechner Tudásközpont által kifejlesztett, az e-epites.hu portálon keresztül is elérhető digitális felület építészeti, tájépítészeti, urbanisztikai, településrendezési és művészeti terv- és ötletpályázatok lebonyolítására egyaránt alkalmas, akár nyílt, akár meghívásos vagy egyszerű meghívásos pályázatról van szó.

Egy egyszerű, kényelmes, hatékony elektronikus tervpályázati platform felállítása volt a cél, ami az építészeknek, a pályázatok kiíróinak és a zsűrinek egyaránt könnyebbséget jelent. Ennek érdekében a Lechner Tudásközpont 2017 őszén kérdőíves felmérést végzett, hogy megismerje az érintettek véleményét a tervpályázati rendszer addigi működéséről, valamint összegyűjtse a fejlesztési javaslataikat. Amellett, hogy a pályázatok lebonyolítását minden szereplő számára könnyebbé és jobbá tegye, az e-tervPÁLYA alkalmazásnak az is a feladata, hogy tervpályázati archívumként működjön, legyen egy olyan hely, ahol a rendszerben kiírt pályázati anyagok a későbbiekben is elérhetőek. Vagyis amellett, hogy a rendszerben a teljes tervpályázati folyamat elektronikusan végig nyomon követhető, a későbbiekben is visszakereshető legyen.

A pályázatokon induló tervezők egy helyen, könnyen elérhetik a különböző információkat – például az új kiírásokról – és a kapcsolódó dokumentumokat. Értesítéseket kapnak a közelgő határidőkről vagy az eredményhirdetésről, és itt zajlik a pályázattal kapcsolatos kérdések feltevése és megválaszolása is.

A bírálóbizottság számára az e-tervPÁLYA egy olyan, jól használható felületet nyújt, amely gyorsítja és egyszerűsíti a munkát. Könnyebb áttekinteni a beérkezett pályázatokat, az anyagokat a zsűritag rendszerezni, értékelni tudja, megjegyzéseket tud hozzájuk fűzni, fel tudja állítani a saját rangsorát, ki tudja válogatni az általa legjobbnak ítélt terveket. A bírálóbizottság tagjai azt is láthatják, hogy a többi zsűritag hogyan értékelte a pályaműveket, valamint megismerhetik a szakértői véleményeket is. Mindezzel nagyon alaposan fel tudnak készülni a bírálóbizottság ülésére.

A pályázat kiírási folyamatát is támogatja a rendszer, mintegy „sorvezetőt” biztosítva egy jó tervpályázat megfogalmazásához.  A kiírók segítséget kapnak a beadott anyagok rendszerezéséhez, a határidők követéséhez és az adminisztrációhoz, a rendszer például automatikusan felkéri a bírálóbizottság tagjait e-mailben, majd a felkérés elfogadásáról a kiírókat is értesíti. Az oldalon át elérhetik a Magyar Építész Kamara segédanyagait és mintakiírásait is.

Az e-tervPÁLYA alkalmazást elsősorban az állami és önkormányzati terv- és ötletpályázatok számára fejlesztették ki, de piaci környezetben is megállja a helyét. Bárki számára rendelkezésre áll, előnye a hasonló rendszerekkel szemben, hogy az OÉNY-en keresztül össze van kötve a különböző szakmai nyilvántartásokkal.

A rendszerbe pályázatok kiírásához vagy az azokon való részvételhez ügyfélkapus regisztrációval lehet belépni, a lezajlott pályázatok tervanyagaiban való böngészéshez viszont nincs szükség regisztrációra. Az e-tervPÁLYA működéséről a Nemzeti Mintaterv Katalógus és a bölcsődeépítési pályázatokon résztvevő építészek már konkrét tapasztalatokkal rendelkeznek, ezek az ötletpályázatok már ezen a digitális platformon keresztül zajlottak le.

Minden könnyebbség és egyszerűsítés mellett a digitális világnak is megvannak a maga jellegzetességei, amelyekre a pályázóknak érdemes odafigyelniük. Így a pályázatok beadásánál ajánlott nem a nagyméretű munkafájlokat feltölteni, hanem ezeket megfelelő formátumra átalakítani. Bár a rendszer a pontos határidőnél nem állítja le a feltöltéseket, csak rögzíti az időpontokat – ahogy más esetekben sem dönt automatikusan, csak továbbítja az információkat –, mégis tanácsos az anyagok leadását nem az utolsó pillanatra hagyni és a feltöltéshez megfelelő sávszélességű internet kapcsolatról gondoskodni.

Az e-tervPÁLYA online felülete az E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038) projekt keretében, 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásként az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban valósul meg.

Pesti Monika