Zenei programok az Építészet Világnapján

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara egész napos rendezvénnyel készül az Építészet Világnapjára.

Az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) 1998-ban nyilvánította október első hétfőjét az Építészet Világnapjává, ez az idén október 5-re esik. A világnap idei „Építészet, építés, éghajlat” mottója az építészet, a design és a várostervezés elemi fontosságára kívánja felhívni a figyelmet az éghajlatváltozással kapcsolatban. A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara egész napos rendezvénnyel készül az Építészet Világnapjára.

A programok délelőtt 11 órakor kezdődnek az Ötpacsirta utcai székházban, a Kós Károly teremben az Év Háza 2015 díjak átadásával és kiállítással. 14 órakor a MÉK-MÉSZ Diploma díj eredményhirdetésére és a díjak átadására kerül sor. 15.45-kor az Év Építészeti Fotója pályázat díjait osztják ki, kiállítással egybekötve. A 2014-es Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé anyagának kiállítása 16.30-kor nyílik meg.

A programsorozat 18 órakor a FUGÁ-ban folytatódik a Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíjának átadásával, 20 órától pedig az Oláh Dezső Trió koncertjével. Az Ybl Egyesület a már sokéves hagyománynak megfelelően az Építészet Világnapjáról és a Zene Világnapjáról (október 1.) egyszerre emlékezik meg. Idén a helyszín a nemrég megújult Zeneakadémia lesz.

A Zene Világnapját 1975 óta ünnepeljük Yehudi Menuhin és az UNESCO zenei tanácsának felhívására. A zene és az építészet összefüggésével kapcsolatban elég Püthagorasz és Platón tanításaira utalnunk a zene, az arányok és a számok viszonyáról, vagy a Goethének tulajdonított mondásra emlékeztetnünk, amely szerint az építészet megfagyott zene.

Az Ybl Egyesület rendezvényén dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora megnyitója után Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke fog beszélni az európai zeneoktatás nemrég megújult budapesti központjáról, majd Magyari Éva, Pazár Béla DLA és Potzner Ferenc, a rekonstrukció tervezői mutatják be az épületet.

Az Építészet és a Zene Világnapján természetesen muzsika is felcsendül majd, a zenei részben közreműködik a Nemzeti Filharmonikusok Kamaraegyüttese, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészekből és iparművészekből álló Momento kamarakórusa és a túlnyomórészt építészekből álló Ybl Vonósötös, vagyis az YBL5ÖS – mely formációban a Lechner Tudásközpont munkatársa is zenél.

Pesti Monika